کشف ساختار جدید در تومورهای کبدی و تحول در درمان سرطان کبد
سرطان کبد یکی از بیماریهای مرگبار است که نیاز به روشهای درمانی نوین و مؤثر دارد. در دهههای اخیر، ایمنیدرمانی به عنوان یک رویکرد امیدوارکننده برای درمان سرطانها از جمله کارسینومای هپاتوسلولار شناخته شده است. این روش درمانی با تحریک سیستم ایمنی بدن برای مبارزه با سلولهای سرطانی، نتایج امیدوارکنندهای در بهبود وضعیت بیماران نشان داده است.
با این حال، همه بیماران به یک اندازه به این درمان پاسخ نمیدهند و عوامل متعددی میتواند بر موفقیت یا ناکامی این درمان تأثیر بگذارد. یکی از این عوامل، ساختارهای لنفوئیدی ثالثیه است که به تازگی در تومورهای کبدی شناسایی شدهاند.
این ساختارها که شباهت زیادی به گرههای لنفاوی دارند، شامل سلولهای ایمنی B و T هستند که در مبارزه با عفونت و کشتن سلولهای سرطانی نقش دارند. پژوهشگران دریافتهاند که وجود این ساختارها در تومورها میتواند بهبود قابلتوجهی در پاسخ به ایمنیدرمانی و کاهش نرخ بازگشت سرطان داشته باشد.
بررسی نقش ساختارهای لنفوئیدی ثالثه
در این خبر، به بررسی نقش ساختارهای لنفوئیدی ثالثیه در پاسخ به ایمنیدرمانی و نتایج بالینی بیماران مبتلا به سرطان کبد پرداخته شده است. این یافتهها میتواند به طراحی استراتژیهای درمانی جدیدی منجر شود که بهطور خاص تشکیل و عملکرد این ساختارها را هدف قرار میدهند و راههای جدیدی برای تحقیق و درمان سایر انواع سرطانها نیز باز کند.
به گفته محققان مرکز سرطان کیمل در جانز هاپکینز، یک مرحله جدید از ساختارهای گره لنفاوی مانند که پس از ایمنیدرمانی در مرحله پیش جراحی در تومورهای کبدی شناسایی شده، ممکن است نقش مهمی در درمان مؤثر بیماران مبتلا به کارسینومای هپاتوسلولار ایفا کند.
این مطالعه که در ۲۵ اکتبر در مجله Nature Immunology منتشر شد، اطلاعات جدیدی درباره ساختارهای لنفاوی-مانند به نام ساختارهای لنفوئیدی ثالثیه ارائه میدهد. این ساختارها، که مجموعههای بسیار سازمانیافتهای از سلولهای ایمنی B و T هستند، در برخی از بیمارانی که با مهارکنندههای چکپوینت ایمنی یعنی موادی که ایمنی طبیعی ضدسرطان بدن را مجدداً فعال میکنند، درمان شدهاند یافت میشوند و با پاسخ درمانی بیشتر مرتبط هستند. با این حال، محققان همچنان در تلاشند تا بهطور کامل بفهمند که این ساختارها چه نقشی در پاسخهای ایمنی به سرطان ایفا میکنند، چگونه در طول زمان تغییر میکنند و یافتن آنها در تومورها برای بیماران چه معنایی دارد.
این مطالعه یک فرم ناشناخته قبلی از این ساختارها را شناسایی میکند. محققان دریافتند که بیمارانی که تعداد بیشتری از این ساختارها دارند، احتمال کمتری برای بازگشت سرطان بعد از عمل جراحی دارند.
به طور کلی محققان این حوزه چرخه زندگی ساختارهای لنفوئیدی ثالثیه را در بیماران مبتلا به سرطان کبد شناسایی کردند و نتیجهگیری این است که این ساختارها ممکن است در تولید ایمنی ضد تومور بسیار مهم باشند و ممکن است احتمال درمان سرطان را افزایش دهند.
علت این است که این ساختار ها مانند گرههای لنفاوی، در وسط سلولهای ایمنی B در حال مبارزه با عفونت و در خارج سلولهای ایمنی T کشتن تومور را دارند.
در ادامه محققان دریافتند که تومورهایی که بعد از ایمنی درمانی تعداد بیشتری ساختارهای لنفوئیدی ثالثیه داشتند، بیشتر کاهش یافته و احتمال کمتری برای بازگشت بعد از جراحی داشتند. برعکس، تومورهایی که این ساختارها را نداشتند، کاهش نیافتند و احتمال بیشتری برای بازگشت بعد از جراحی داشتند. هم چنین ساختارهای لنفوئیدی ثالثیه که در مرکز تومورها رشد میکردند، بهجای اطراف، مفیدتر بودند.
با مشاهده تکامل ساختارها در طول درمان وقتی محققان به نمونههای بیوپسی قبل و بعد از ایمنیدرمانی نگاه کردند، دریافتند که بیمارانی که این ساختارها را توسعه داده بودند، چیزی شبیه به پیشسازهای ساختارهای لنفوئیدی ثالثیه قبل از شروع درمان داشتند.
گام بعدی برای محققاد این است که تعیین کنند آیا میتوانند تشکیل ساختارهای لنفوئیدی ثالثیه را در بیمارانی که پس از شروع ایمنیدرمانی بهطور خودکار آنها را توسعه نمیدهند، القا کنند. آنها همچنین قصد دارند به چگونگی تأثیر ترکیبات مختلف ایمنیدرمانیها یا سایر درمانهای پیشعملی بر تشکیل ساختار لنفوئیدی ثالثیه و نتایج بیماران نگاه کنند. این کشف همچنین ممکن است برای انواع دیگر سرطانها پیامدهایی داشته باشد، زیرا فرم جدید ساختار لنفوئیدی ثالثیه که در اینجا گزارش شده است، توسط نویسندگان در دو نوع دیگر از تومورهایی که به ایمنیدرمانی پاسخ میدهند نیز مشاهده شد.
منبع: DOI: 10.1038/s41590-024-01992-w
گردآورنده: خانم منا ابن التراب
دیدگاهتان را بنویسید