نقش سلول های ایمنی مایع مغزی نخاعی در پاسخ به ایمونوتراپی

مطالعات نشان میدهند که سلول های ایمنی موجود در مایع مغزی نخاعی میتوانند ویژگیهای سلولهای شناسایی شده در متاستاز مغز را
بازگو نمایند و بنابراین خواهند توانست بیومارکرهای جدیدی برای پاسخ به درمانهای مبتنی بر سیستم ایمنی باشند.
مهارکنندههای چک پوینت
مهارکنندههای چک پوینت ایمنی شامل anti-PD1، anti-PD-L1 و anti-CTLA4 مزیتهای بالینی قابل توجهی را در بیمارانی با تومورهای جامد پیشرونده یا متاستاتیک از جمله برخی از متاستازهای مغزی نشان دادند. شایان ذکر است که این درمانهای مبتنی بر سیستم ایمنی، نتایج درمان را در بیماران مبتلا به سرطان ریه و ملانوما بهبود بخشیدهاند. به طور کلی این دو نوع تومور به همراه سرطان سینه، سه بدخیمی شایع هستند که منجر به متاستاز مغزی میشوند. یکی از اصلیترین چالشها در درمان بیماران مبتلا به متاستاز مغزی ناشی از سرطانهای ذکر شده، این است که ضایعات جدید میتوانند به شدت با تومور اولیه متفاوت باشند و بنابراین با روشهای متفاوتی به این درمانها پاسخ دهند.
متاستازهای مغزی
متاستازهای مغزی شایعترین تومور مغزی میباشند که پیش آگهیهای ناخوشایندی دارند. در حالیکه کسری از بیماران به درمانهای مهارکنندهی چک پوینت ایمنی پاسخ میدهند، اکثریت بیماران پاسخ مناسبی به درمان نمیدهند. جهت پیشبینی پاسخ بیماران به این درمانها، نیاز به وجود نمونههای توموری میباشد؛ اما نمونهگیری از آنها به علت موقعیت آناتومیکی تومورهای مغزی، ریسک جراحی و دشواری دسترسی به نمونههایی از این بدخیمیها، با چالشهایی مواجه است.
برای مطالعه استراتژی جدید برای مبارزه با سرطان مغز گلیوبلاستوما کلیک کنید.

نتایج مطالعات قبلی نشان داده است که مایع مغزی نخاعی میتواند بینشهای مهمی را در مورد ویژگیهای ژنومی تومورهای مغزی ارائه دهد و بنابراین به عنوان یک بیوپسی مایع کم تهاجم استفاده شود. محققان به دنبال پاسخ این پرسشاند که آیا میتوان فنوتیپ ایمونولوژیک را به طور موثر از طریق آنالیز مایع مغزی نخاعی مشخص نمود یا خیر؟ برای آزمایش این فرضیه، به موازات تعیین سلولهای ایمنی موجود در متاستاز مغزی، پروفایل سلولهای ایمنی مایع مغزی نخاعی نیز ایجاد گردید.

محققان به دنبال شناسایی انواع سلولهای موجود در مایع مغزی نخاعی و مقایسهی آنها باسلولهای بدست آمده از ضایعات متاستاتیک و اثبات شباهتهایی میان آن دو، روش کم تهاجم و جدیدی را یافتند که میتواند پاسخ به ایمونوتراپی را پیش بینی نماید.
آنالیز مایع مغزی نخاعی
آنالیز مایع مغزی نخاعی، حضور Tcell هایی که تومور را تشخیص میدهند و در درمان فعالیت دارند، را اثبات نمود. در واقع هر Tcell توالی منحصر به فردی دارد که از طریق آن آنتی ژنهای توموری خاصی را شناسایی میکند. هنگامی که ردیابی تومور و هدفگیری آن توسط آنها آغاز میشود، این سلولها فعال شده و شروع به تکثیر میکنند. محققان در این مطالعه موفق شدند تا توالیهای هر یک از سلولهای ایمنی را مشخص نموده و به این ترتیب مشخص نمایند که کدام یک از سلولهای ایمنی در حال مبارزه با تومور هستند و به نحوهی تکامل آنها در طول زمان پی ببرند. توالی یابی ترانسکریپتوم تک سلول، بالاترین وضوح را برای تشخیص و پایش بیماریهای مختلف را فراهم مینماید.

شناسایی Tcellهای کلونال در متاستاز و بیوپسی مایع، از اهمیت ویژهای برخوردار است. توالییابی گیرندههای Tcell یک بارکد سلولی را فراهم میآورد که میتواند در خارج از تومور ارزیابی شود. این رویکرد راههای جدیدی را برای تشخیص بیماریهای سیستمیک میگشاید.
References: 1.Carlota Rubio-Perez, et. Al. Immune cell profiling of the cerebrospinal fluid enables the characterization of the brain metastasis microenvironment. Nature Communications, 2021
2. Laura Escudero et. Al. Circulating tumour DNA from the cerebrospinal fluid allows the characterisation and monitoring of medulloblastoma. Nature Communications, 2020
دیدگاهتان را بنویسید