میلوما سرطان بسیار کشنده خون

دانشمندان پروفایلهایی را با جزئیاتی از سلولهای سرطانی میلوما در مرحلهی پیش سرطانی تهیه کردند. این پروفایلها در 2 گروه از بیمارانی که به تازگی به این سرطان مبتلا شدند و بیمارانی که پس از درمان، دچار عود بیماری شدند، تهیه گردیده و به محققان این امکان را میدهد تا درمانهای موثر تری را برای این بیماری پیدا کنند. رمز گشایی بلوپرینت سلولهای سرطانی، مسیرهایی را که این سلولها برای تکثیر غیر قابل کنترل در پیش میگیرند، آشکار کرده و باعث یافتن راههای بهتری برای مبارزه با سرطان خواهد شد.
مالتیپل میلوما نوعی سرطان خون مربوط پلاسماسل ها به شمار میآید. این سرطان جزء دومین سرطانهای کشنده تقسیم بندی شده است و زمانی که ایجاد میشود که پلاسماسلهای موجود در مغز استخوان که وظیفهی تولید آنتی بادی را بر عهده دارند، بدون کنترل افزایش پیدا کنند؛ این موضوع باعث نارسایی در بسیاری از اندامها و در نهایت مرگ میشود. علیرغم اینکه نرخ نجات بیماران مبتلا به این سرطان به علت روشهای جدید ایمونوتراپی افزایش پیدا کرده است، مالتیپل میلوما در بسیاری از بیماران دوباره عود میکند.
مانع اصلی در تشخیص بیماری میلوم این است که هر بیمار مبتلا، خاص است بنابراین درمان منحصر به فردی نیاز دارد. همچنین با استفاده از تستهای خونی که در حال حاضر انجام میشوند نمیتوان این بیماری را در مراحل اولیه تشخیص داد.
محققان معتقدند که روش بسیار دقیق بررسی RNAهای سلول(scRNA-seq) ممکن است روش مفیدی برای تشخیص بهتر بیماری مالتیپل میلوما باشد و همچنین باعث کشف درمانهای موثر تری برای این بیماری شود. دانشمندان با استفاده از این روش امکان توالی یابی RNA را در هزاران سلول استخراج شده از خون یا مغز استخوان بیماران دارند که به آنها اجازه میدهد تا ژنهای فعال در هر سلول را شناسایی کنند.
تست بلوپرینت (blueprint)به تشخیص دقیق نوع زیر گروه ملکولی تومور کمک میکند و به این ترتیب پزشک میتواند درمانی را انتخاب کند که بهترین نتیجه را داشته باشد.برای درک بلوپرینت سرطان میلوما، دانشمندان نخست مدلی با کیفیت بالا از پلاسماسلهای نرمال تهیه کردند. پلاسماسلهای بیماران گروه کنترل در مقایسه با پلاسماسلهای خود بیمار و در مقایسه با بیماران دیگر شباهتهای زیادی داشتند و بلوپرینت معمول، سلولهای نرمال را نشان داد. با مقایسه بلوپرینت نرمال و بلوپرینت بیماران مشخص شد که بلوپرینت سلولهای سرطانی میلوما بسیار ناهمگن هستند و هر بیمار مبتلا بلوپرینت خاص خود را دارد.
بر اساس مطالعات انجام شده این امکان وجود دارد که تعداد کمی از سلولهای بدخیم در خون بیمار در مرحله پیش سرطانی تشخیص داده شود و نه تنها درمانهای موثر تری را برای بیمار به دنبال داشته باشد بلکه نیاز به بیوپسیهای مغز استخوان و تستهای خون دردناک برای دنبال کردن شرایط بیماری نیز از بین خواهد رفت.
آنالیز ژنوم تک سلول میتواند برای تشخیص نشانههای اولیه بسیاری از بدخیمیها در مرحلهی پیش سرطانی و یا هنگام بازگشت مجدد آن بعد از شیمی درمانی مفید باشد و درمانهای منحصر به فرد برای بیماران بر اساس پروفایل سلولی خاصشان در نظر گرفته شود.
Reference: Single cell dissection of plasma cell heterogeneity in symptomatic and asymptomatic myeloma. Nature Medicine, 2018
کد خبر:21
دبیر خبر: نازیلا بستان شیرین
دیدگاهتان را بنویسید