مهندسی متابولیک: هنر زیست شناسی تولید مواد شیمیایی مفید!

تولید لوتئین از گیاهان و مشکلات آن
لوتئین به عنوان یک مادهی شیمیایی گزانتوفیل ( رنگ دانهی زرد ) طبقه بندی میشود، که در زردهی تخم مرغ، میوهها و سبزیجات به وفور یافت میشود. لوتئین از چشم در برابر آسیب اکسیداتیو ناشی از تابش محافظت میکند و همچنین خطر بیماریهای چشمی از جمله، دژنراسیون ماکولا ( یکی از علل از دست دادن بینایی در افراد مسن ) و آب مروارید را کاهش میدهد. محصولات تجاری حاوی لوتئین، از عصارهی گل همیشه بهار به دست میآیند که به دلیل داشتن مقادیر فراوان لوتئین، شناخته شده میباشد. با این حال، یکی از مشکلات تولید لوتئین، به صورت طبیعی این است که تولید و برداشت گل همیشه بهار، زمان بر میباشد. علاوه بر این، پروسهی مذکور، نیازمند مراحل استخراج، به صورت فیزیکی و شیمیایی و با بازده پایین میباشد، که در نتیجه، آن را از نظر بهره وری اقتصادی غیر ممکن میسازد. بنابراین، هزینهی بالا و بازده پایین این فرآیندهای زیستی، سهولت برآورده کردن تقاضای لوتئین را با مشکل مواجه کرده است.

تولید لوتئین از E.Coli
این چالشها، الهام بخش یک تیم مهندسی متابولیک شیمی و بیومولکولی قرار گرفت. مطالعات این تیم تحقیقاتی با عنوان ” مهندسی متابولیک E.Coli، از طریق جهت دهی الکترون، به منظور تولید محصولات طبیعی ” منتشر شد. گلیسرول، یکی از منابع کربن میباشد، که قیمت مناسبی نیز دارد. نتایج این تحقیقات، توانایی تولید لوتئین از E.Coli را با عملکرد بالا و با استفاده از گلیسرین، از طریق مهندسی متابولیک سیستمی نشان میدهد. این گروه تحقیقاتی، بر حل محدودیتهای مسیر بیوسنتزی، برای تولید لوتئین ساخته شده در یک سلول متمایز، متمرکز شدند. درابتدا، و در زمانی که مسیر بیوسنتز لوتئین مطرح شد، لوتئین در مقادیر بسیار کم، توسط مهندسی متابولیک سیستمی، تولید شد. مهندسی متابولیک سیستمی، یک نوع تکنولوژی جامع برای مهندسی متابولیسم یک میکروارگانیسم میباشد.
این گروه تحقیقاتی، سویه ای از E.Coli را مهندسی کرده است، که قادر به تولید لوتئین میباشد. این تیم تحقیقاتی، از استراتژیهای مهندسی متابولیک سیستمها، شامل جهت دهی سوبسترا ( انتقال محصول واسطهای یک آنزیم، به سمت آنزیم یا محل فعال دیگر، به طور مستقیم و بدون انتشار در محیط ) و جهت دهی الکترون، به منظور افزایش تولید لوتئین، در سویه ی مهندسی شدهی اشریشیا کلای ( E.Coli )، استفاده کرد. همچنین این استراتژیها، جهت تولید کارآمد سایر محصولات طبیعی مهم صنعتی، که در صنایع غذایی، دارویی و آرایشی استفاده میشوند، کاربردی خواهد بود.

سیتوکروم P450، دلیل مهار بیوسنتز لوتئین
به منظور بهبود کارآیی تولید لوتئین، در ابتدا آنزیمهای محدود کننده در مسیر متابولیکی، شناسایی شدند. اطلاعات به دست آمده حاکی از آن بود که واکنشهای متابولیکی، شامل یک آنزیم ناسازگار میباشد و این آنزیم در دو یا چند واکنش متابولیکی نقش دارد. آنزیم سیتوکروم P450 نیازمند الکترون، جزو مراحل بخش اصلی مسیر مهار بیوسنتز لوتئین میباشد.
جهت دهی الکترون، راه حل برطرف کردن چالش تولید لوتئین
جهت دهی سوبسترا، به منظور غلبه بر این چالشها در دستور کار قرار گرفت، که یک نوع استراتژی به منظور جذب مصنوعی آنزیمها در مجاورت فیزیکی درون سلولی میباشد. انجام این عمل به جهت افزایش غلظت موضعی سوبستراهایی میباشد که میتوانند به محصولات موردنظر تبدیل شوند تا منجر به هدایت شار متابولیکی بیشتر، به سوی مادهی شیمیایی موردنظر شود. در عین حال، این استراتژی به منظور کاهش تشکیل محصولات جانبی ناخواسته نیز انجام شد.

علاوه بر این، جهت دهی الکترون نیز، یک استرتژی مشابه جهت دهی سوبسترا میباشد، اما از نظر افزایش غلظت موضعی الکترونهای مورد نیاز، جهت واکنشهای کاهش اکسیداسیون با واسطهی P450 و ردوکتاز، متفاوت میباشد. این روش، به منظورافزایش تسهیل هدایت شار متابولیکی، به سمت بیوسنتز لوتئین به کار گرفته شد؛ که منجر به ایجاد بالاترین تیتر تولید لوتئین در یک میزبان باکتریایی شد که تاکنون بی سابقه بوده است. استراتژی جهت دهی الکترون، برای تولید سایر محصولات طبیعی از جمله نوت کاتون و آپیژنین در E.Coli، با موفقیت به کار گرفته شد، که بیانگر کاربرد کلی این استراتژی، در زمینههای تحقیقاتی میباشد.
تکنولوژی توسعه یافته، سهولت تولید محصولات مهم پزشکی
طبق نتایج تحقیقات دانشمندان، انتظار میرود که این روش تولید لوتئین مبتنی بر کارخانهی سلولهای میکروبی، بتواند جایگزین فرآیند استخراج گیاهی فعلی شود. همچنین، یکی دیگر از نکات مهم این است که، استراتژیهای مهندسی متابولیکی یکپارچهی توسعه یافته از این تحقیق، به طور کلی میتواند به منظور تولید کارآمد سایر محصولات طبیعی مفید، مانند داروها یا مواد مغذی، قابل استفاده باشد.
همچنین، با توجه به اینکه حفظ سلامتی در جامعهای که در حال پیری میباشد، اهمیت فزآیندهای پیدا میکند، پیش بینی میشود که تکنولوژی و استراتژیهای توسعه یافته در این تحقیقات، نقش اساسی در تولید سایر محصولات طبیعی با اهمیت پزشکی یا تغذیهای ایفا کند.

منبع گزارش:
Materials provided by The Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST). Note: Content may be edited for style and length.
مجله مرجع:
Seon Young Park, Hyunmin Eun, Mun Hee Lee, Sang Yup Lee. Metabolic engineering of Escherichia coli with electron channelling for the production of natural products. Nature Catalysis, 2022; DOI: 10.1038/s41929-022-00820-4
دیدگاهتان را بنویسید