مصونیت آنتی بادی با ابتلا به کرونای خفیف

محققان دریافتند سلولهای ایمنی افرادی که به کرونای خفیف مبتلا شده بودند، ماهها پس از بهبودی همچنان در حال ساخت آنتی بادی ضد ویروس کرونا است و تا پایان عمر در بدن فرد می تواند باقی بمانده وآنتی بادی تولید نماید. میزان آنتی بادی در بدن پس از عفونت، به سرعت رو به کاهش میرود. در ابتدا تصور میشد که این موضوع به معنای این است که ایمنی حاصل شده طولانی مدت نیست اما محققان دریافتند که این تفسیر نادرستی است و کاهش سطح آنتی بادی در بدن پس از عفونت حاد، طبیعی بوده اما این مقدار هیچگاه به صفر نمیرسد و ثابت میماند. این نکته شاهدی قوی بر مصونیت طولانی مدت در برابر Covid-19میباشد.
در طول یک عفونت ویروسی سلولهای ایمنی مولد آنتی بادی به سرعت تکثیر شده، در جریان خون به گردش در میآیند و سطح آنتی بادی را به بالاترین میزان میرسانند. ، پس از برطرف شدن عفونت، اکثر این سلولها میمیرند و سطح آنتی بادی در خون کاهش مییابد. گروه کوچکی از سلولهای مولد آنتی بادی که پلاسماسلهای با عمر طولانی نامیده میشوند، به مغز استخوان مهاجرت کرده، در آنجا مستقر شده و بصورت مداوم سطوح اندکی از آنتی بادیها را به جریان خون ترشح میکنند تا از بدن در برابر برخوردهای بعدی با ویروس محافظت نمایند.
کلید تشخیص اینکه آیا ابتلا به فرم خفیف Covid-19 میتواند منجر به مصونیت طولانی مدت شود یا خیر، در مغز استخوان نهفته است. محققان در طی آزمایشات گسترده به این مهم دست یافتند که آنتی بادیها پس از گذشت 11 ماه از ابتلا به کرونای خفیف، در خون افراد تحت آزمایش قابل تشخیص است؛ همچنین نمونهی مغز استخوان افرادی که به کرونا مبتلا شده بودند، 8-7 ماه پس از ابتلا، بررسی و سلولهای مولد آنتی بادی (خاص ویروس عامل Covid-19) در این نمونه ها مشاهده شد؛ این در حالی است که این سلولها در نمونههای مغز استخوان افرادی که تاکنون به کرونا مبتلا نشده اند، یافت نشده است. این سلولها تقسیم نمیشوند و به صورت غیر فعال در مغز استخوان به ترشح آنتی بادی مشغول اند. اینکار از زمان برطرف شدن عفونت تا زمان نامحدودی ادامه خواهد داشت.
به گفتهی محققان، ناقلان بی علامت نیز ممکن است از مصونیت طولانی مدت برخوردار باشند؛ اما در مورد حفاظت از ابتلای مجدد در افرادی که به فرم شدید بیماری مبتلا شده اند، بررسیهای بیشتری لازم است. در فرم شدید ابتلا به Covid-19، التهاب نقش مهمی داشته و التهاب بیش از حد میتواند موجب نقص در واکنشهای ایمنی شود. ازطرفی فرم شدید بیماری میتواند به علت مقدار زیاد ویروس در بدن فرد باشد و این حجم ویروسی شدید، پاسخ ایمنی مناسبی را نیز در پی خواهد داشت؛ بنابراین حفاظت از ابتلای مجدد در مورد افرادی که به فرم متوسط تا شدید بیماری دچار شده اند، میبایست مطالعه شود.
همچنین مطالعهی تاثیر واکسیناسیون بر ایجاد سلولهای مولد آنتی بادی طولانی مدت، توسط محققین در حال انجام است.
Reference: Ellebedy. SARS-CoV-2 infection induces long-lived bone marrow plasma cells in humans. Nature, 2021; DOI: 10.1038/s41586-021-03647-4
کد خبر: 24
تهیه کننده خبر: زهرا صمدانی
دبیر خبر: نازیلا بستان شیرین
دیدگاهتان را بنویسید