رویکردی نوین در درمان سرطان خون(AML)

جدیدترین تحقیقات نشان میدهند که میتوان با هدف قرار دادن مسیری که برای بقای انواع خاصی از لوسمیهای حاد میلوئیدی (AML) ضروری است، میتوان یک راه درمانی جدید را برای بیماران فراهم کرد.
AML چیست؟
لوسمی حاد میلوئیدی (AML) یک سرطان خون تهاجمی است که میتواند افراد را در هر سنی تحت تاثیر قرار دهد و اغلب به شیمی درمانیهای فشرده و طولانی مدت و مرقبتهای درمانی زیادی نیاز دارد. این سرطان معمولاً در سلولهای داخل مغز استخوان رشد میکند و سلولهای سالم را از بین برده و منجر به عفونتهای تهدیدکننده و خونریزی خواهد شد. درمانهای اصلی AML برای چندین دهه بدون تغییر باقی ماندهاند و از هر سه نفر کمتر از یک نفر از این سرطان جان سالم به در میبرد.

عامل ایجاد AML چیست؟
محققان دریافتند که یک جهش ژنتیکی خاص، که با پیش آگهی بد سرطان خون مرتبط است، در صورت ترکیب با سایر جهشها میتواند در ایجاد این بیماری نقش داشته باشد.
از دست دادن عملکرد ژن CUX1 در اثر جهش، موجب ایجاد این لوسمی و بقای آن خواهد شد که این مطالعه درک بیشتری از چگونگی این فرآیند را در اختیار محققان قرار میدهد.
پیش از این محقان با تجزیه و تحلیل توالی DNA در مقیاس بزرگ دریافتند که جهشهایی که باعث از دست رفتن عملکرد ژن CUX1 برروی کروموزوم 7q میشوند، در چندین نوع سرطان، از جمله AML (که با پیش آگهیهای ضعیفی همراه هستند) دیده شده است. با این حال، نقش این ژن در توسعه AML بطور کامل مشخص نشده است.

در این مطالعهی جدید، محققان از تکنولوژی ویرایش ژن CRISPR/Cas9 استفاده کردند تا نشان دهند که عدم عملکرد CUX1 میتواند منجر به گسترش انواع خاصی از سلولهای بنیادی خونی شود که در فرآیند آپوپتوز معیوب هستند؛ آپوپتوز نوعی مرگ سلولی برنامه ریزی شده است. آنها دریافتند که از دست دادن عملکرد CUX1 باعث افزایش بیان ژن CFLAR خواهد شد و این رخداد به طور بالقوهای باعث فرار سلولهای سرطانی جهش یافته از مرگ سلولی و تکثیر آنها خواهد شد. لازم به ذکر است که ژن CFLAR پروتئینی را رمزگذاری میکند که باعث مهار آپوپتوز میشود.
راهبرد و درمان احتمالی AML
محققان نشان دادند که هدف قرار دادن CFLAR، یا به طور کلی مسیرهای فرار از آپوپتوز، میتواند یک درمان احتمالی برای بیمارانی باشد که با این نوع سرطان مقابله میکنند. در حال حاضر، هیچ دارویی تایید شده بالینی که CFLAR را هدف قرار دهد وجود ندارد.
اکنون با بررسی بیشتر نقش ژن CUX1، بینش جدیدی را در مورد چگونگی کارکرد این ژن، فقدان آن در هنگام جهش یافتن و نقش کلیدی آن در بقای سلولهای سرطانی خون، در اختیار داریم. تمرکز بر مسیرهای درگیر با CUX1 هدف خوبی برای تحقیقات بیشتر در آینده است چرا که به نظر نمی رسد این جهش به خودی خود باعث ایجاد بیماری بدخیم شود.
فناوریهای جدید CRISPR/Cas9 و توالییابی ژنوم ما را قادر میسازد تا ضعفهای ژنتیکی موجود در سرطان را بررسی کنیم زیرا درک بیشتر در مورد اساس ژنتیکی بیماریها و اینکه چگونه جهشهای متعدد در کنار هم قرار میگیرند و باعث سرطان خون میشوند، حیاتی است.
این مطالعه جدید شواهدی را ارائه میکند که میتواند باعث کمک به توسعهی درمانی هدفمند برای برخی از افراد مبتلا به لوسمی حاد میلوئیدی شود و امیدی را برای این گروه از بیماران فراهم آورد.
خیلی ممنون تا انتهای این مقاله همراه ما بودید.امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد.لطفا نظرات،پیشنهادات و انتقادات خود را برای ما ارسال کنید.
Reference: Emmanuelle Supper, Saskia Rudat, Vivek Iyer, Alastair Droop, Kim Wong, Jean-François Spinella, Patrick Thomas, Guy Sauvageau, David J. Adams, Chi C. Wong. Cut-like homeobox 1 (CUX1) tumor suppressor gene haploinsufficiency induces apoptosis evasion to sustain myeloid leukemia. Nature Communications, 202
تهیه کنندهی خبر: نگین نوری سپهر
دیدگاهتان را بنویسید