تقویت CART-Cell ها در مبارزه علیه سلولهای توموری

در این خبر قصد داریم در رابطه با تقویت CAR T-Cell ها در مبارزه علیه سلولهای توموری صحبت کنیم و ببنیم که واقعا تقویت CART-Cell ها در مبارزه علیه سلولهای توموری تا چه میزان تاثیر گزار خواهند بود.لطفا تا انتهای این خبر همراه ما باشید.
تکنولوژی CRISPR
دانشمندان با استفاده از تکنولوژی CRISPR این امکان را دارند تا محل ژنهای نامطلوب را تعیین و آنها را ویرایش نمایند. این تکنولوژی در مورد سرطان با حذف یک ژن خاص فقط در T Cellها باعث مبارزهی بهتر علیه تومورها خواهد شد. این رویکرد ارتباط نزدیکی با CAR T-cell تراپی داشته که در آن محققان T Cell های خود بیمار را جمعآوری میکنند و آنها را برای بیان یک گیرندهی (Receptor) جدید مهندسی مینمایند. این گیرنده سلولهای سرطانی را تشخیص داده و به آنها حمله میکند.

محققان برای نخستین بار نشان دادند که میتوان با استفاده از تکنولوژی CRISPR/CAS9، ژن CD5 (ژنی که باعث کد شدن پروتئین CD5 بر روی سطحT cell ها شده و فعال شدن این سلولها را مهار میکند) را از سطح CART-Cell ها حذف نمود و توانایی آنها برای مبارزه با سرطان را تقویت نمایند. آنها با تزریق این CAR T-Cell ها به موشهای مبتلا به لوکمیا یا لنفومای cell B وT متوجه شدند که T Cellها با سرعت بیشتری شروع به تکثیر کردند و به دنبال آن سایز تومور در این موشها به طور چشمگیری کاهش یافت. علاوه بر آن بقای این موشها در مقایسه با نمونههایی با CAR T_cell های ویرایش نشده، افزایش یافت.
از تاثیر آووکادو در درمان لوکمیا با خبر هستید؟
محققان ابتدا این رویکرد را برای لوکمی T cell آزمایش نمودند. Anti-CD5 CAR T cellها، مهندسی ژنتیک شدند تا CD5 را بر روی T cell های دارای این پروتئینها جستجو کرده و به آنها حمله کنند. از انجایی که CD5 بر روی T cell های نرمال نیز بیان میشوند، این پروتئینها از روی CAR T cellها حذف شدند تا از کشته شدن احتمالی سایر CAR T cellها جلوگیری شده و همچنین فعالیت CAR T-cellهایی را که بعلت وجود CD5 مهار شده بود را مجدداً باز گرداند.
در واقع در آزمایشهای in vitro و in vivo، Anti-CD5 CAR T cellهایی که CD5 آنها حذف شده بود، به طور قابلتوجهی قویتر از سلولهای نوع وحشی (CD5+) بودند، بطوری که در آنها، بیش از 50 درصد موشها در طولانی مدت درمان شدند. برای آزمایش این فرضیه که حذف CD5 میتواند اثر ضد توموری cell CAR T ها را افزایش دهد، نتایج در زمینهی CTL019 ،CAR T-cellها در برابر لوکمی CD19+ B-cell نیز تأیید شد. نکته قابل توجه این است که حذف CD5، منجر به افزایش قابل توجه اثربخشی ضد توموری CTL019 CAR T cell و بهبودی کامل طولانیمدت در اکثر موشها گردید.
در مطالعهای جداگانه محققان با بررسی دادههای ژنومیک نمونههای بیوپسی بیش از 8000 بیمار مبتلا به سرطان و آنالیز میزان CD5 آنها به این مهم دست یافتند که هر چه بیان CD5 بر روی T-Cell ها کمتر باشد، نتایج بهتری از درمان به دست خواهد آمد. این یافتهها گامی مهم به سوی چگونگی ترکیب درمانهای CART-Cell تراپی و CRISPR-Cas9 به منظور بهبود سلول درمانی خواهد بود.

اگرچه در سرطانهایی همچون لنفوم غیرهوچکین و لنفوبلاستیک حاد B cell عود کننده یا مقاوم به درمان، استفاده از CART-Cell ها اثرات خوبی برجای گذاشت اما تاثیر این سلولها در سرطانهایی همچون لوسمی و لنفوم T cell که بیان مولکول CD5 در آنها بالاست هنوز به طور کامل شناخته شده نیست.
امروزه، بسیاری از رویکردها برای تقویت CAR T-Cell تراپی، شامل درمانهای ترکیبی است که به فرسودگی سلولهای T، به ویژه محور PD-L1/PD-1 میپردازد. استراتژی این تیم تحقیقاتی از این جهت متفاوت است که هدف آن مداخله در طول فعالسازی اولیه T-Cell ها میباشد که موجب افزایش عملکرد T-Cell ها در ریزمحیط تومور خواهد شد. به زودی استفاده از CAR T-Cell های فاقد مولکول CD5 برای درمان سرطان در راستای کار محققان قرار خواهد گرفت.
Reference:”CRISPR-edited CAR T cells enhance fight against blood cancers.” ScienceDaily. ScienceDaily, 7 December 2020.
دیدگاهتان را بنویسید