تغییرات در ساختار ژنوم و بدخیمیهای B-Cells

مطالعات اخیر بیان میکنند که خطاهای کروموزومی رخ داده در سلول های لنفوسیت B تولید کننده آنتی بادی، می توانند درایجاد سرطانهای خون وابسته به این سلول ها تاثیر داشته باشند.
آنتی بادیها توسط گروهی از سلولهای ایمنی به نام لنفوسیت های B تولید میشوند. ژنوم سلولهای لنفوسیتی B به منظور ایجاد تنوع در آنتی بادیها و عملکرد بهتر، متحمل موتاسیونهایی می شوند که در صورت ایجاد خطا در این موتاسیونها، سلول لنفوسیت B سرطانی شده و باعث ایجاد بدخیمی های B-cell میگردد.
نتایج مطالعهای که در مدل حیوانی (موش) صورت گرفته است، بیان میکند که پروتئین DIS3 نقش مهمی در حفظ ساختار ژنومی و جلوگیری از تغییرات کنترل نشده کروموزومها ایفا میکند. در فقدان حضور پروتئین DIS3، لنفوسیتهای B دچار بی ثباتی شده، در نتیجه تغییرات کنترل نشدهای در کروموزومها اتفاق میافتد و احتمال ایجاد بدخیمی های لنفوسیت B افزایش پیدا میکند.
پروتئین DIS3 با مهار تشکیل RNAهای غیر کد کننده (RNA هایی که پروتئین کد نمیکنند) منجر به پایداری کروموزومها میگردد. تجمع تعداد زیادی از این نوع RNAها بر نحوهی آرایش ژنها در هسته تاثیر گذاشته و منجر به آسیب پذیر شدن ژنوم میشود.
در بیماری مالتیپل میلوما (نوعی سرطان خون که از لنفوسیت های B منشا میگیرد)، جهش در ژن DIS3 بسیار شایع است. درمانهای جدید سرطان مالتیپل میلوما، بر روی جلوگیری از تجمع RNA های غیرکد کننده و در نتیجه مهار ایجاد تغییرات کنترل نشدهی کروموزومی تمرکز دارند.
با تمرکز بر چگونگی ایجاد تغییرات ناخواستهی ژنوم، میتوان نحوهی شروع سرطانهای خون با منشاء سلولهای لنفوسیت B را پیش بینی کرد و با حفظ ساختار ژنوم، به جلوگیری از ایجاد سرطان پرداخت.
Reference: Noncoding RNA processing by DIS3 regulates chromosomal architecture and somatic hypermutation in B cells. Nature Genetics, 2021;
کد خبر:8
دبیر خبر: نازیلا بستان شیرین
دیدگاهتان را بنویسید