ارتباط نوشیدنیهای حاوی شکر با سرطان روده بزرگ

محققان به دنبال دلایل افزایش تشخیص سرطان روده بزرگ در افراد زیر 50 سال، در سالهای اخیر هستند. بر اساس تحقیقات جدید، ریسک ابتلا به این سرطان، در زنان زیر 50 سال، با مصرف نوشیدنیهای حاوی شکر مرتبط است. به گفتهی محققان، مصرف این نوشیدنیها در نوجوانی (بین سنین 13 تا 18 سالگی) و جوانی، احتمال ابتلا به سرطان روده بزرگ را افزایش میدهد؛ بطوری که میانگین سن تشخیص این بیماری از 72 سال به 66 سال کاهش یافته است. تشخیص این سرطان در سنین جوانی، پیچیدهتر بوده و ویژگیهای متفاوتی را نسبت به سرطان افراد مسنتر از خود نشان میدهد.

سرطان کلورکتال
میتوان گفت که ابتلا به سرطان روده بزرگ (کلورکتال) در سنین جوانی نادر است؛ اما افزایش نرخ ابتلا به این سرطان در 3 دههی گذشته، یک نگرانی عمده برای سلامت عمومی جامعه و اولویتی برای پیشگیری از سرطان میباشد. بر اساس مطالعات سالهای گذشته، کیفیت پائین رژیم غذایی، با افزایش ریسک ابتلا به پیش سازهای سرطان روده بزرگ (کلورکتال) مرتبط است اما در این مطالعات، هیچ ماده غذایی خاصی که باعث این بیماری شود بررسی نشده بود.

سرطان ناشی از نوشیدنی های حاوی شکر
میزان تشخیص و ابتلا به این سرطان در زنان کمتر از 50 سالی که در روز تعداد دو یا بیشتر نوشیدنی 8 انسی مصرف میکنند، در مقایسه با کسانی که در هفته کمتر از یک وعدهی 8 انسی نوشیدنی مصرف میکنند، بیش از دو برابر است. مصرف روزانهی یک نوشیدنی 8 انسی، باعث افزایش 16 درصدی ابتلا به سرطان روده بزرگ میشود؛ در حالی که مصرف روزانهی این نوشیدنیها از سن 13 تا 18 سالگی، که سن رشد و تکامل فرد میباشد، باعث افزایش 32 درصدی احتمال ابتلا به این سرطان تا قبل از 50 سالگی خواهد شد.
مصرف نوشیدنیهای حاوی شکر با مشکلات متابولیکی نظیر دیابت نوع دو و چاقی در کودکان مرتبط است. همانند نرخ بالای سرطان روده بزرگ در سنین جوانی، مصرف نوشیدنیهای ذکر شده در طول 20 سال اخیر افزایش پیدا کرده است که بیشترین مصرف این نوشیدنیها در افراد بین 20 تا 34 سال میباشد.

مطالعهای رژیم غذایی، نوع و مقدار نوشیدنیهای مصرفی 116500 زن و همچنین نوشیدنیهای مصرفی دوران نوجوانی آنها را بررسی کرده و در 109 نفر از آنها سرطان روده بزرگ تشخیص داده شده است. با وجود تعداد کم این بیماران، هنوز دلایل محکمی وجود دارد که مصرف شکر مخصوصا در سنین پائین، احتمال ابتلا به این سرطان را تا قبل از 50 سالگی افزایش میدهد. این مطالعه در ترکیب با مطالعهی قبلی که راجع به ارتباط چاقی و شرایط متابولیکی با ریسک بالای ابتلا به سرطان روده بزرگ است، نشان میدهد که مشکلات متابولیکی مانند مقاومت به انسولین ممکن است نقش مهمی در ایجاد سرطان روده بزرگ در جوانی داشته باشد.
بنابراین و به دلایل ذکر شده، سن پیشنهادی برای انجام کولونوسکوپی در افرادی که در معرض خطر متوسط هستند، از 50 سالگی به 45 سالگی کاهش یافته است. اما افرادی که دارای زمینهی خانوادگی این بیماری هستند، بایستی که زودتر برای انجام کولونوسکوپی اقدام نمایند.
در حالی که نوشیدنیهای حاوی شکر، با افزایش خطر ابتلای زودرس به سرطان روده بزرگ (کولورکتال) مرتبط هستند، برخی از نوشیدنیهای دیگر مانند شیر و قهوه میتوانند باعث کاهش خطر ابتلا به این سرطان شوند. با این وجود این مطالعه، شاهدی بر ایجاد این نوع سرطان بواسطهی استفاده از “نوشیدنیهای شیرین” و یا جلوگیری از ابتلا به این سرطان با نوشیدن شیر یا قهوه نیست، اما محققان بر این باورند که جایگزین کردن نوشیدنیهای شیرین با نوشیدنیهای بدون شکر مانند شیر و قهوه، انتخاب بهتری حفظ سلامت در طولانی مدت است.
این مطالعه بر روی زنان سفید پوست انجام شده است و به منظور بررسیهای بیشتر و دقیقتر نیاز است تا مطالعاتی با تنوع نژادی، قومیتی و جنسیتی نیز انجام شود.
Reference: 1. Jinhee Hur, Ebunoluwa Otegbeye, Hee-Kyung Joh, Katharina Nimptsch, Kimmie Ng, Shuji Ogino, Jeffrey A Meyerhardt, Andrew T Chan, Walter C Willett, Kana Wu, Edward Giovannucci, Yin Cao. Sugar-sweetened beverage intake in adulthood and adolescence and risk of early-onset colorectal cancer among women. Gut, 2021; gutjnl-2020
دیدگاهتان را بنویسید